kartka-i-dlugopis-323725-article

Od dzisiaj w zakładce „Dieta”  udostępniamy jadłospis na 7 dni diety regeneracyjnej, z którego korzystaliśmy przez ostatni tydzień. Jadłospis ten jest początkiem dla diety przewidzianej na okres 6 tygodni (przez ten czas przechodziliśmy oczyszczanie organizmu i musi się bilansować z czasem przeznaczonym na regenerację). Co tydzień będziemy dodawać nowy jadłospis na kolejne 7 dni.

W każdym jadłospisie nie będziemy podawać wartości wagowych dla konkretnych produktów, gdyż nie ma potrzeby ich mierzenia i ważenia. Wystarczy poszczególne produkty lub grupy produktów przymierzyć do wnętrza dłoni. Dłoń jest proporcjonalna do reszty ciała, dlatego też jest dobrym wyznacznikiem do określenia wielkości i ilości produktów w posiłkach. Ilość dostarczanego białka w każdym z trzech głównych posiłków (śniadania, obiadu i kolacji) pochodzących z mięsa, drobiu, ryb, jaj i twarogu powinna odpowiadać wielkości wnętrza dłoni. Dwie dłonie w każdym z głównych posiłków powinny przypaść na warzywa, rośliny strączkowe i owoce. Drugie śniadanie i podwieczorek powinny stanowić jedną trzecią lub połowę części głównego posiłku.

Posiłki należy spożywać regularnie, najlepiej o tych samych porach. Należy zachować przerwy pomiędzy jedzeniem, nie dłuższe niż co 3 godziny. Najważniejsze jest spożycie w diecie trzech głównych form pożywienia: śniadania, obiadu i kolacji i pomiędzy nimi dwóch mniejszych: drugiego śniadania i podwieczorku. W trakcie posiłków nie powinno się przejadać, dlatego nie jest zalecane przyrządzanie obfitych dań.

W trakcie posiłków lepiej unikać spożywania chleba. Jeżeli mamy jednak niepowstrzymaną chęć możemy skusić się na kromkę lub dwie, ale pełnoziarnistego chleba.

Korzystne dla zdrowia i utraty wagi będzie ograniczenie soli kuchennej (maksymalne spożycie do 6 gram dziennie). Zamiast soli można zastosować przyprawy ziołowe i warzywne jak: czosnek, pieprz, chrzan, cebula, szczypiorek, koperek, papryka i musztarda. Przyprawy te pozwalają przyspieszyć metabolizm i spalanie tłuszczu. Poza solą należy ograniczyć lub najlepiej zrezygnować ze wszelkich słodkich i słonych przekąsek jak: czekolada, batony, wafelki, ciastka, herbatniki, chipsy, krakersy i paluszki.

Należy zrezygnować także ze smażenia pokarmów. Najzdrowsze i najkorzystniejsze dla zdrowia są potrawy przygotowywane na parze, pieczone w folii lub rękawie żaroodpornym i duszone w małej ilości wody. Do przygotowywanych potraw, surówek i sałatek używać tylko i wyłącznie oleje tłoczone na zimno. Do tych najzdrowszych należą: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej sezamowy i oliwa z awokado. Oliwy i oleje dodajemy na końcu przyrządzania potrawy lub stosujemy jako dodatek do sałatek.

Ważne dla odpowiedniego funkcjonowania organizmu i odprowadzenia na zewnątrz zbędnych produktów przemiany materii jest odpowiednie nawodnienie. Dlatego przy diecie regeneracyjnej zalecane jest wypijanie do dwóch litrów wody dziennie. Należy przy tym zrezygnować lub ograniczyć spożycie kawy, czarnej herbaty, słodzonych napojów gazowanych i nektarów o dużej zawartości cukru.

Odpowiednie porcje posiłków i odpowiednie proporcje białka, węglowodanów i tłuszczy powinny przyspieszyć i wzmóc procesy redukcji tkanki tłuszczowej. Równocześnie ilość tkanki mięśniowej powinna pozostać bez zmian. Spadek wagi, a tym samym utrata samej tkanki tłuszczowej, przy nadwadze powinna wynosić od 0,5 kg do 1 kg na tydzień. Dodatkowe włączenie ćwiczeń fizycznych pozwoli rozbudować mięśnie i wzmocnić stawy. Przyczyni się do poprawy ruchomości i wyzwoli w nas dodatkową energię, która będzie niezbędna do walki ze zbędnymi kilogramami i wzrostu kondycji fizycznej.

jadlospis-img

Dzień 1

Śniadanie:

  • Napój z kwasu buraczanego z chrzanem i koperkiem,
  • Płatki pełnoziarniste (3 łyżki) z mielonym siemieniem lnianym, tartym jabłkiem i jogurtem naturalnym,
  • Herbata malinowa.

II Śniadanie:

  • Jabłko,
  • 10 orzechów laskowych.

Obiad:

  • Zupa jarzynowa ze szparagami,
  • Pieczeń cielęca z czosnkiem i warzywami,
  • Surówka z pomidorów i jabłek,
  • Kompot z czarnych porzeczek.

Podwieczorek:

  • Dip jogurtowo-koperkowy,
  • Kawałki marchwi, ogórka, zielonej papryki, selera naciowego.

Kolacja:

  • Galantyna z ryby,
  • Surówka z porów z orzechami,
  • Napój z pomarańczowy.

Dzień 2

Śniadanie:

  • 2 jajka na miękko,
  • Chleb makrobiotyczny,
  • Surówka z marchwi i chrzanu,
  • Herbata z mlekiem,
  • Pomarańcza.

II Śniadanie:

  • Muesli z orzechami i tartym jabłkiem, chude mleko,
  • Kiwi.

Obiad:

  • Zupa kalafiorowa,
  • Filet z łososia z cukinią i pomidorami,
  • Sałatka z jabłkiem i  sosem jogurtowym,
  • Napój jabłkow-śliwkowy.

Podwieczorek:

  • Pomarańcza,
  • 3 orzechy włoskie.

Kolacja:

  • Cukinia faszerowana serem,
  • Surówka z jabłek i chrzanu,
  • Kompot z agrestu.

Dzień 3

Śniadanie:

  • Kasza jaglana z brokułami i cebulą,
  • Chleb wieloziarnisty z pastą sojową,
  • Zielona sałata z pomidorem i ziarnem słonecznika,
  • Herbata ziołowa,

II Śniadanie:

  • 100 g twarogu ze szczypiorkiem,
  • Surówka z marchwi.

Obiad:

  • Zupa ogórkowa z  fasolą,
  • Kurczak słodko-kwaśny w warzywach,
  • Surówka z czerwonej kapusty,
  • Napój ananasowo-miętowy.

Podwieczorek:

  • Jogurt naturalny,
  • Jabłko.

Kolacja:

  • Kabaczek duszony z mięsem,
  • Kolorowa surówka warzywna,
  • Napój z czarnych jagód i mięty.

Dzień 4

Śniadanie:

  • Sok pomarańczowy,
  • Chleb orkiszowy z orzechami,
  • Pasta z twarogu i rzodkiewek,
  • Kawa zbożowa z mlekiem,
  • Brzoskwinia

II Śniadanie:

  • Winogrona,
  • 10 migdałów.

Obiad:

  • Zupa pomidorowa z kawałkami selera naciowego,
  • Królik duszony z suszonymi śliwkami,
  • Surówka z cykorii, porów, jabłek,
  • Napój z żurawiny.

Podwieczorek:

  • Gruszka,
  • 10 orzechów laskowych.

Kolacja:

  • Muesli z orzechami i tartym jabłkiem, chude mleko,
  • Kiwi.

Dzień 5

Śniadanie:

  • Napój grejpfrutowy,
  • Ryż brązowy zapiekany z jabłkiem i serem twarogowym,
  • Surówka holenderska,
  • Herbata owocowa.

II Śniadanie:

  • Jogurt naturalny,
  • Owoce jagodowe.

Obiad:

  • Zupa orzechowa z mięsem,
  • Duszona cukinia,
  • Zielona sałata z pomarańczą,
  • Napój z czarnych jagód.

Podwieczorek:

  • Winogrona,
  • 10 migdałów.

Kolacja:

  • Fasolka w sosie cebulowy,
  • Pulpety cielęce,
  • Sałatka Cezar,
  • Napój z aronii i jabłek.

Dzień 6

Śniadanie:

  • Sok z marchwi i jabłek,
  • Kasza jaglana zapiekana z suszonymi śliwkami,
  • Surówka wielowarzywna,
  • Owoce  jagodowe.

II Śniadanie:

  • Kalafior w chrzanowej marynacie,
  • 10 orzechów laskowych.

Obiad:

  • Zupa jarzynowa z kukurydzą,
  • Potrawka z indyka z warzywami,
  • Sałatka z kabaczków,
  • Napój ziołowy.

Podwieczorek:

  • 2 jabłka pieczone z twarogiem.

Kolacja:

  • Halibut duszony w sosie pietruszkowym,
  • Surówka z marchwi i chrzanu,
  • Napój z pokrzywy i melisy.

Dzień 7

Śniadanie:

  • Napój z malin i jabłek,
  • Chleb owsiany,
  • 3 plastry chudej szynki,
  • Surówka z selera z orzechami,
  • Herbata z mięty, pokrzywy i melisy,
  • Grejpfrut.

II Śniadanie:

  • Kapusta czerwona z jabłkiem,
  • 3 orzechy włoskie.

Obiad:

  • Barszcz ukraiński z fasolą,
  • Comber z sarniny,
  • Buraki,
  • Zielona sałata z pomidorami,
  • Napój pomarańczowy.

Podwieczorek:

  • Jogurt naturalny z siemieniem lnianym i ziarnem słonecznika,
  • Jabłko.

Kolacja:

  • Budyń z sera twarogowego i ryżu,
  • Sos koperkowy,
  • Sałatka libańska,
  • Zielona herbata.