DSCN5615Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej,
  • 1 cebula,
  • 1 burak,
  • 1/3 szkl. siemienia lnianego,
  • 1 szkl. mąki pszennej durum,
  • 1/2 szkl. zarodków pszennych,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • pieprz, sól, majeranek, czosnek granulowany,
  • ostra papryka w proszku,
  • odrobina szczypiorku do dekoracji.

Wykonanie:

Soczewicę ugotować do miękkości. Cebulę i buraczka kroimy na drobną kostkę. Dusimy na małym ogniu do miękkości. Dodajemy soczewicę i chwilę dusimy. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę, aby napęczniało. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Po wyrobieniu formujemy małe kotleciki i smażymy na patelni w bardzo małej ilości oleju. Następnie przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia się oleju. Podajemy z gotowanymi warzywami i posypujemy szczypiorkiem.

SAMACZEGO!!!