DSCN5876

Składniki (4 porcje):

  • 4 filety z piersi z kurczaka,
  • szklanka soku pomarańczowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 30 dag mrożonej mieszanki chińskiej,
  • 1 czerwona papryka,
  • 10 grzybów mun,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 cm świeżego imbiru,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 4 łyżeczki sezamu,
  • 2/3 szkl. bulionu z kury.

 

 

Wykonanie:

Mięso opłukać, osuszyć i pokroić na wąskie pasma lub małe kawałki. Sok z pomarańczy wymieszać z sosem sojowym i dodać do mięsa. Marynować od 2 do 3 godzin. Paprykę pokroić w paski. Imbir zetrzeć na tarce i połączyć ze zmiażdżonym czosnkiem i ostrą papryka. Na patelnię wylać olej i smażyć mięso. Po usmażeniu mięso przełożyć na talerz. Imbir z czosnkiem i paprykę podsmażyć na pozostałym oleju. Dodać mrożone warzywa, grzyby mun, kawałki papryki, 2 łyżki marynaty i bulion. Dusić kilka minut, aż warzywa staną się miękkie. Na koniec dodać mięso i zagotować. Podawać z posypanym sezamem i brązowym ryżem.

SMACZNEGO!!!