DSCN6529

Składniki:

  • kawałki kurczaka lub królika z kością (skrzydełka, udko, szyjka),
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora,
  • 2 kulki ziela angielskiego,
  • dwa listki laurowe,
  • spory pęczek koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 litra maślanki lub kefiru.

 

Wykonanie:

Mięso ugotować do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać warzywa pokrojone w kostkę. Gotować na małym ogniu ok. 20 minut.  Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso obrać z kości i wrzucić do gorącej zupy. Na koniec wlać maślankę – nie gotować!!! Maślanka musi być w temperaturze pokojowej.

SMACZNEGO!!!