Nadziewane bakłażany z kaszą bulgur

 

Składniki na 2 osoby:

  • 300 gram bakłażana,
  • 200 gram mięsa mielonego z wołowiny,
  • 1/2 cebuli,
  • 1/2 puszki pomidorów,
  • 100 gram fety lub zamiennie mozzarella,
  • 1 łyżeczka bazyli,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • sól i pieprz,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 100 gram kaszy bulgur.

20170121_135352

Bakłażana przekroić na pół. Posolić i odstawić na 20 minut. Pozbędziemy się goryczki, która jest w bakłażanie. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwe, cebule i dusimy na małym ogniu. Następnie podsmażamy mięso. Dodajemy pomidory z puszki oraz przyprawy. W trakcie dusznia się nadzienia wydrążamy z bakłażana miąższ i kroimy go w kostkę. Następnie dodajemy go do nadzienia. Fetę lub mozzarellę kroimy w kostkę. Nastepnie nadziewamy bakłażana i wkładamy go do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 18 stopni Celsjusza przez 40 min. Podajemy z ugotowaną kaszą bulgur i cytryną.

SMACZNEGO!