Jadłospis według dr Ewy Dąbrowskiej.

Dzień 1

Śniadanie:

  • Napój z kiszonych buraków z koperkiem i czosnkiem,
  • Surówka z pomidorów z cebulą i ogórkiem kiszonym ze szczypiorkiem,
  • Surówka z białej kapusty z jabłkiem,
  • Napój z melisy.

II Śniadanie:

  • Gotowany burak pokrojony w plastry,
  • Sok z marchwi.

Obiad:

  • Zupa z zielonego groszku,
  • Sałatka z gotowanej kapusty kiszonej z pomidorami i porami,
  • Sok z czarnej porzeczki.

Podwieczorek:

  • Sałata z selera, jabłka i rozgotowanych śliwek suszonych z kapustą pekińską,
  • Mus z pomidorów i jabłek,
  • Grejpfrut.

Kolacja:

  • Przecier z jabłek gotowanych z przetartymi truskawkami na ciepło,
  • Sałatka z pomidorów, zielonej papryki i cebuli ze szczypiorkiem,
  • Surówka z kapusty pekińskiej ze świeżym ogórkiem, cebulą, koperkiem,
  • Napój z owoców dzikiej róży.

Kwas buraczany

barszcz

Składniki na 2 l kwasu:

  • 2 kg buraków,
  • 1 kromka chleba żytniego lub razowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 l wody.

Buraki umyć, obrać, opłukać, pokroić z cienkie talarki, ułożyć w glinianym lub polewanym garnku, zalać przegotowaną, lenią wodą, tak aby pokryła buraki, dodać chleb i obrany czosnek. Garnek obwiązać gazą, przykryć pokrywką i postawić w ciepłym miejscu. Po 3-4 dniach zebrać pianę, przecedzić, zlać do butelek, zakorkować i przechowywać w chłodnym miejscu.

Dzień 2

Śniadanie:

  • Napój z kiszonej kapusty z zieloną pietruszką,
  • Gotowana brukselka z kalarepką i koperkiem,
  • Surówka z marchwi z jabłkiem,
  • Jabłko pieczone,
  • Herbata ziołowa.

II Śniadanie:

  • Sałatka z białej kapusty z zieloną papryką, morelami i koperkiem z sosem winegret,
  • Sok z marchwi i jabłka.

Obiad:

  • Zupa jarzynowa z ogórkiem kiszonym,
  • Gołąbki z nadzieniem jarzynowym z sosem pomidorowym,
  • Sałatka z pomidorów ze szczypiorkiem,
  • Kompot z jabłek i moreli.

Podwieczorek:

  • Sałatka z kiszonej kapusty z jabłkiem i rozgotowanym śliwkami suszonymi,
  • Owoce kiwi,
  • Napój z jabłek z miętą,

Kolacja:

  • Sałatka z gotowanych buraków z cebulą i jabłkiem na ciepło,
  • Surówka z białej kapusty z ogórkiem kiszonym, papryką czerwoną i koperkiem,
  • Sałatka z pomidorów z cebulą i szczypiorkiem,
  • Herbatka z melisy.

DSCN4843

Dzień 3

Śniadanie:

  • Sok z marchwi z cytryną,
  • Barszcz kiszony z czosnkiem i koperkiem na ciepło,
  • Sałatka z cukinii, białej kapusty, papryki z sosem winegret.

II Śniadanie:

  • Surówka z marchwi i jabłka z cytryną,
  • Sok z grejpfruta.

Obiad:

  • Zupa szpinakowa z jarzynami,
  • Sałatka z cukinii, kapusty włoskiej, papryki, pora z koperkiem,
  • Sok z porzeczek.

Podwieczorek:

  • Sałatka z ogórka świeżego i kiszonego z cebulą, z koperkiem i miętą,
  • Grejpfrut pokrojony w kostkę.

Kolacja:

  • Napój z jabłka i czarnej rzepy,
  • Sok z kiszonych ogórków,
  • Sałatka z ogórka kiszonego, cebuli, pomidora ze szczypiorkiem,
  • Sałatka z pomarańczy, kiwi i czarnej rzepy
  • Jabłko pieczone z cynamonem.

 DSCN4846

Dzień 4

Śniadanie:

  • Barszcz kiszony z czosnkiem i koperkiem na ciepło,
  • Sok z marchwi, jabłek i mięty,
  • Sałatka z selera naciowego, pomidorów, papryki i koperku,
  • Sałatka z podgotowanej białej kapusty, pokrojonej w płatki gotowanej marchwi, pietruszki, selera z zieloną pietruszką i majerankiem na ciepło,
  • Herbatka owocowa.

II Śniadanie:

  • Surówka z marchwi i jabłka z cytryną,
  • Pieczone jabłko.

Obiad:

  • Zupa jarzynowa z pomidorami;
  • Mus z gotowanej kalarepki, jabłka i truskawek na ciepło,
  • Sałatka z pomidorów, cebuli i szczypiorku,
  • Sok z jabłek i kiwi.

Podwieczorek:

  • Sałatka z kapusty pekińskiej, gotowanej marchwi, jabłek, papryki i świeżego ogórka,
  • Mus z gotowanych jabłek,
  • Napój z pomarańczy.

Kolacja:

  • Bigos jarski
  • Kapusta z pomidorami i cebulą na ciepło,
  • Sałatka z selera, jabłka, kiwi i pomarańczy,
  • Sałatka z kiszonych ogórków, cebuli i gotowanych suszonych śliwek,
  • Surówka z marchwi i jabłka z cytryną,
  • Napój z mięty.

 

Bigos jarski

Składniki:

  • 50 dag kapusty kiszonej lub świeżej,
  • 2 cebule,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • kminek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • sól, pieprz.

Kapustę pokroić. Cebulę posiekać. Kapustę i cebulę zalać bulionem i dusić razem z liściem laurowym i kminkiem. Pod koniec duszenia dodać rozdrobnione jabłka, przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Chwile pogotować.

 DSCN4878

Dzień 5

Śniadanie:

  • Barszcz kiszony z czosnkiem i koperkiem na ciepło,
  • Sok z marchwi i kiwi,
  • Gotowany brokuł,
  • Sałatka z kiszonej kapusty, gotowanego buraka i cebuli.

II Śniadanie:

  • Surówka z białej rzodkwi, papryki, kiwi,jabłka z zieloną pietruszką.

Obiad:

  • Zupa krem z warzyw na ciepło,
  • Papryka faszerowana mielonymi gotowanymi warzywami duszona z sosem pomidorowym,
  • Napój z owoców dzikiej róży.

Podwieczorek:

  • Surówka z zielonej sałaty, kalafiora, pomidorów, rzodkiewki, szczypiorku z czosnkiem,
  • Kiwi.

Kolacja:

  • Zupa z zielonego groszku,
  • Kapusta biała gotowana z papryką i koperkiem,
  • Surówka z cukinii, świeżego ogórka i rzodkiewki z czosnkiem i szczypiorkiem,
  • Sałatka z pomidorów, cebuli, suszonych śliwek, ogórka kiszonego z koperkiem i czosnkiem,
  • Sok z buraków, selera i jabłek,
  • Kiwi i jabłko.

Zupa z zielonego groszku

Składniki:

  • 50 dag zielonego groszku świeżego lub mrożonego.
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • zielona pietruszka.

Przygotowany groszek ugotować na bulionie warzywnym, zmiksować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Papryka faszerowana

Skład:

  • 2 papryki czerwone,
  • kawałek selera,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • bazylia,
  • sos pomidorowy

Warzywa z dwoma ząbkami czosnku upiec w piekarniku w szklanej formie pod przykryciem. Paprykę przekroić na połówki, upiec w piekarniku do miękkości. Upieczone warzywa zetrzeć na tarce lub zblendować, cebulę posiekać. Warzywa wymieszać. Ułożyć w upieczonych połówkach papryki. Pulpę pomidorową podgrzać w rondlu, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, posiekaną bazylię, polać paprykę faszerowaną.

 Dzień 6

Śniadanie:

  • Sok z pomarańczy, marchwi i jabłka,
  • Brukselka z papryką i kalarepą z koperkiem duszona na ciepło,
  • Surówka z ogórka świeżego, kiszonego z cebulą, suszonymi śliwkami, czosnkiem, bazylią.

II Śniadanie:

  • Surówka z porów z jabłkiem i marchewką,
  • Kiwi.

Obiad:

  • Barszcz z kiszonych buraków z warzywami,
  • Cukinia nadziewana warzywami w sosie pomidorowym,
  • Surówka z papryki, pomidorów, cebuli, szczypiorku z czosnkiem,
  • Kompot z agrestu i wiśni.

Podwieczorek:

  • Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem, kiwi i czosnkiem.

Kolacja:

  • Mizeria z papryka, cukinią, cebulą, miętą,
  • Surówka z kalafiora, jabłka, kiwi, czosnku z koperkiem,
  • Mus z jabłek z truskawkami,
  • Sok z grejpfruta.

Dzień 7

Śniadanie:

  • Sok z marchwi, kiwi i jabłka,
  • Barszcz czerwony z czosnkiem i koperkiem na ciepło,
  • Sałatka z ogórka kiszonego, buraków i jabłka.

II Śniadanie:

  • Surówka z białej kapusty, zielonej sałaty, świeżego ogórka, rzodkiewek, jabłka z czosnkiem i bazylią.
  • Jabłko pieczone z cynamonem.

Obiad:

  • Zupa krem porowa,
  • Bigos z białej kapusty świeżej i kiszonej z pomidorami,
  • Surówka z jabłka, chrzanu i pomarańczy.
  • Kompot z wiśni i jabłka.

Podwieczorek:

  • Surówka z pomidorów, kiszonego ogórka, suszonych śliwek, szczypiorku z czosnkiem.

Kolacja:

  • Jabłka zapiekane z cebulą i majerankiem,
  • Surówka z porów, marchwi, jabłek i kiwi,
  • Surówka z pomidora, cebuli, szczypiorku i zielonej sałaty,
  • Sok z grejpfruta, kalarepki i cytryny.

Pieczone jabłka z cynamonem.

DSCN4861