Jadłospis diety regeneracyjnej.

Dzień 1

Śniadanie:

  • Napój z kwasu buraczanego z chrzanem i koperkiem,
  • Płatki pełnoziarniste (3 łyżki) z mielonym siemieniem lnianym, tartym jabłkiem i jogurtem naturalnym,
  • Herbata malinowa.

II Śniadanie:

  • Jabłko,
  • 10 orzechów lakowych.

Obiad:

  • Zupa jarzynowa ze szparagami,
  • Pieczeń cielęca z czosnkiem i warzywami,
  • Surówka z pomidorów i jabłek,
  • Kompot z czarnych porzeczek.

Podwieczorek:

  • Dip jogurtowo-koperkowy,
  • Kawałki marchwi, ogórka, zielonej papryki, selera naciowego.

Kolacja:

  • Galantyna z ryby,
  • Surówka z porów z orzechami,
  • Napój z pomarańczowy.

Dzień 2

Śniadanie:

  • 2 jajka na miękko,
  • Chleb makrobiotyczny,
  • Surówka z marchwi i chrzanu,
  • Herbata z mlekiem,
  • Pomarańcza.

II Śniadanie:

  • Muesli z orzechami i tartym jabłkiem, chude mleko,
  • Kiwi.

Obiad:

  • Zupa kalafiorowa,
  • Filet z łososia z cukinią i pomidorami,
  • Sałatka z jabłkiem i  sosem jogurtowym,
  • Napój jabłkow-śliwkowy.

Podwieczorek:

  • Pomarańcza,
  • 3 orzechy włoskie.

Kolacja:

  • Cukinia faszerowana serem,
  • Surówka z jabłek i chrzanu,
  • Kompot z agrestu.

Dzień 3

Śniadanie:

  • Kasza jaglana z brokułami i cebulą,
  • Chleb wieloziarnisty z pastą sojową,
  • Zielona sałata z pomidorem i ziarnem słonecznika,
  • Herbata ziołowa,

II Śniadanie:

  • 100 g twarogu ze szczypiorkiem,
  • Surówka z marchwi.

Obiad:

  • Zupa ogórkowa z  fasolą,
  • Kurczak słodko-kwaśny w warzywach,
  • Surówka z czerwonej kapusty,
  • Napój ananasowo-miętowy.

Podwieczorek:

  • Jogurt naturalny,
  • Jabłko.

Kolacja:

  • Kabaczek duszony z mięsem,
  • Kolorowa surówka warzywna,
  • Napój z czarnych jagód i mięty.

Dzień 4

Śniadanie:

  • Sok pomarańczowy,
  • Chleb orkiszowy z orzechami,
  • Pasta z twarogu i rzodkiewek,
  • Kawa zbożowa z mlekiem,
  • Brzoskwinia

II Śniadanie:

  • Winogrona,
  • 10 migdałów.

Obiad:

  • Zupa pomidorowa z kawałkami selera naciowego,
  • Królik duszony z suszonymi śliwkami,
  • Surówka z cykorii, porów, jabłek,
  • Napój z żurawiny.

Podwieczorek:

  • Gruszka,
  • 10 orzechów laskowych.

Kolacja:

  • Muesli z orzechami i tartym jabłkiem, chude mleko,
  • Kiwi.

Dzień 5

Śniadanie:

  • Napój grejpfrutowy,
  • Ryż brązowy zapiekany z jabłkiem i serem twarogowym,
  • Surówka holenderska,
  • Herbata owocowa.

II Śniadanie:

  • Jogurt naturalny,
  • Owoce jagodowe.

Obiad:

  • Zupa orzechowa z mięsem,
  • Duszona cukinia,
  • Zielona sałata z pomarańczą,
  • Napój z czarnych jagód.

Podwieczorek:

  • Winogrona,
  • 10 migdałów.

Kolacja:

  • Fasolka w sosie cebulowy,
  • Pulpety cielęce,
  • Sałatka Cezar,
  • Napój z aronii i jabłek.

Dzień 6

Śniadanie:

  • Sok z marchwi i jabłek,
  • Kasza jaglana zapiekana z suszonymi śliwkami,
  • Surówka wielowarzywna,
  • Owoce  jagodowe.

II Śniadanie:

  • Kalafior w chrzanowej marynacie,
  • 10 orzechów laskowych.

Obiad:

  • Zupa jarzynowa z kukurydzą,
  • Potrawka z indyka z warzywami,
  • Sałatka z kabaczków,
  • Napój ziołowy.

Podwieczorek:

  • 2 jabłka pieczone z twarogiem.

Kolacja:

  • Halibut duszony w sosie pietruszkowym,
  • Surówka z marchwi i chrzanu,
  • Napój z pokrzywy i melisy.

Dzień 7

Śniadanie:

  • Napój z malin i jabłek,
  • Chleb owsiany,
  • 3 plastry chudej szynki,
  • Surówka z selera z orzechami,
  • Herbata z mięty, pokrzywy i melisy,
  • Grejpfrut.

II Śniadanie:

  • Kapusta czerwona z jabłkiem,
  • 3 orzechy włoskie.

Obiad:

  • Barszcz ukraiński z fasolą,
  • Comber z sarniny,
  • Buraki,
  • Zielona sałata z pomidorami,
  • Napój pomarańczowy.

Podwieczorek:

  • Jogurt naturalny z siemieniem lnianym i ziarnem słonecznika,
  • Jabłko.

Kolacja:

  • Budyń z sera twarogowego i ryżu,
  • Sos koperkowy,
  • Sałatka libańska,
  • Zielona herbata.

Dzień 8

Śniadanie:

  • Sok pomidorowy,
  • Chleb ze śruty pszennej,
  • Łosoś wędzony,
  • Surówka z kiszonego ogórka, cebuli, czosnku i szczypiorku,
  • Napój z owoców dzikiej róży,
  • Jabłko

II Śniadanie:

  • Dip jogurtowo-koperkowy,
  • Kawałki marchwi, melona, selera naciowego.

Obiad:

  • Zupa fasolowa,
  • Wołowina z papryką po azjatycku,
  • Surówka z mieszanych warzyw,
  • Napój jabłkowo-porzeczkowy.

Podwieczorek:

  • Sałatka z kalafiora z ziarnami słonecznika.

Kolacja:

  • Omlet ze szpakiem,
  • Surówka z cykorii i marchwi,
  • Napój z cytryny.

Dzień 9

Śniadanie:

  • Napój z grejpfruta,
  • Muesli z orzechami, jabłkiem i jogurtem,
  • Chleb chrupki,
  • Jajecznica ze szczypiorkiem,
  • Zielona sałata z kefirem,
  • Kiwi.

II Śniadanie:

  • Tarta marchew z siemieniem lnianym i sokiem cytrynowym.

Obiad:

  • Zupa grzybowa ciecierzycą,
  • Budyń z sera twarogowego i warzyw,
  • Sok pomidorowy,
  • Surówka z buraczków i jabłek,
  • Kompot z dyni i suszonych śliwek.

Podwieczorek:

  • 2 jabłka ,
  • 3 orzechy włoskie.

Kolacja:

  • Pomidory faszerowane mięsem,
  • Sałatka ze szpinaku z pomarańczą,
  • Napój z owoców dzikiej róży.

Dzień 10

Śniadanie:

  • Sok wielowarzywny,
  • Chleb wieloziarnisty,
  • Pasta z tuńczyka i włoszczyzny,
  • Surówka z marchwi i chrzanu.
  • Owoce jagodowe.

II Śniadanie:

  • Twaróg ze szczypiorkiem,
  • Kiwi.

Obiad:

  • Zupa porowa z zieleniną,
  • Gulasz wołowy z warzywami,
  • Surówka z kiszonej kapusty,
  • kompot z jabłek.

Podwieczorek:

  • Jogurt naturalny z ogórkiem i koperkiem.

Kolacja:

  • Brokuły z jajkiem,
  • Sałatka pomidorowa z cebulą,
  • Herbata z mlekiem.

Dzień 11

Śniadanie:

  • Napój z selera i żurawin,
  • Chleb korzenny,
  • Pasta z orzechów, sera twarogowego ze szczypiorkiem,
  • Sałatka z pomidorów i kiszonych ogórków,
  • Owoce jagodowe.

II Śniadanie:

  • Surówka wielowarzywna z mielonym siemieniem lnianym,
  • Orzechy.

Obiad:

  • Zupa selerowa,
  • Kurczak duszony w sosie pomidorowo-paprykowym,
  • Surówka z ogórków i koperku,
  • Napój z mięty.

Podwieczorek:

  • Napój z kwasu buraczanego,
  • Sałatka pomidorowa z ziarnami słonecznika.

Kolacja:

  • Sandacz w sosie szczypiorkowym z pomidorami,
  • Jarzynka z groszku,
  • Kompot z jabłek.

Dzień 12

Śniadanie:

  • Napój z aronii i jabłek,
  • Płatki owsiane pełnoziarniste zmielonym siemieniem lnianym, jogurt.

II Śniadanie:

  • Surówka z marchwi, jabłek i chrzanu z ziarnem słonecznika.

Obiad:

  • Barszcz czysty fasolą,
  • Dorsz duszony z warzywami,
  • Surówka z cebuli,
  • Napój z melisy.

Kolacja:

  • Sałatka z cykorii i szynki,
  • Chleb pełnoziarnisty z pastą z soi,
  • Herbata ziołowa.

Dzień 13

Śniadanie:

  • Napój z pomidorów, selera i soku z kiszonej kapusty,
  • Chleb cebulowy,
  • Pasta z kurczaka z jogurtem i ananasem,
  • Sałatka z cukinii i pomidorów,
  • Herbatka z pokrzywy,
  • Mandarynka.

II Śniadanie:

  • Winogrona,
  • 10 migdałów.

Obiad:

  • Kapuśniak z fasolą szparagową,
  • Budyń z mięsa i szpinaku,
  • Sos pomidorowy,
  • Surówka z selerów naciowych,
  • Pieczone jabłko.

Podwieczorek:

  • Dip jogurtowo-pomidorowy, kawałki ogórka, selera naciowego, zielonej papryki.

Kolacja:

  • Pory zapiekane z serem,
  • Jarzynka z buraków ćwikłowych,
  • Chleb chrupki,
  • Zielona herbata.

Dzień 14

Śniadanie:

  • Napój z maślanki,
  • Ryż brązowy zapiekany z jabłkiem, rodzynkami z twarogiem,
  • Surówka  z marchwi i jabłka,
  • Herbata miętowa,
  • Owoce jagodowe.

Obiad:

  • Zupa z brokułów,
  • Filet z tuńczyka z cukinią,
  • Surówka z selera, marchwi z orzechami,
  • Napój z żurawin.

Podwieczorek:

  • Sałatka wielowarzywna z ziarnami słonecznika.

Kolacja:

  • Fasolka z mięsem po chłopsku,
  • Chleb pełnoziarnisty,
  • Zielona sałata z kefirem,
  • Napój grejpfrutowy.

Dzień 15

Śniadanie:

  • Sok pomidorowy,
  • Twaróg ze szczypiorkiem i rzodkiewkami,
  • Surówka z selera naciowego,
  • 1 kawałek chleba wielozianistego,
  • 1/2 grejpfruta.

II śniadanie:

  • jogurt naturalny z jagodami.

Obiad:

  • Kapuśniak ze świeżej kapusty,
  • Pierś kurczaka z nadzieniem czosnkowym,
  • Surówka z mieszanych warzyw,
  • Napój z mięty.

Podwieczorek:

  • Winogrona,
  • 10 migdałów.

Kolacja:

  • Pasta z soczewicy (przepis już niedługo na blogu),
  • Zielona herbata,
  • 2 kawałki chleba żytniego chrupkiego,
  • Sałatka z pomidora z cebulą.

Dzień 16

Śniadanie:

  • Sok wielowarzywny,
  • Łosoś wędzony,
  • 1 kawałek chleba żytniego,
  • Surówka ze świeżego ogórka z koperkiem,
  • Kawa zbożowa.

II śniadanie:

  • sałatka owocowa (pomarańcza, grejpfrut i kiwi).

Obiad:

  • Wołowina z warzywami na szybko,
  • Sałata z kefirem i sezamem,
  • Napój z aronii,
  • Barszcz ukraiński.

Podwieczorek:

  • Gruszka,
  • 10 orzechów laskowych.

Kolacja:

  • Omlet z warzywami,
  • Sałatka z kabaczków,
  • Herbata ziołowa.

Dzień 17

Śniadanie:

  • Muesli z tartym jabłkiem, chudym mlekiem,
  • Kawa zbożowa.

II śniadanie:

  • pasta rybna,
  • 1 kawałek chleba pełnoziarnistego.

Obiad:

  • Zupa z zielonego groszku,
  • Papryki faszerowane mięsem,
  • Kompot śliwkowy.

Podwieczorek:

  • Jabłko pieczone.

Kolacja:

  • Kurczak po chińsku,
  • Kolorowa surówka z kapustą,
  • Woda z cytryną i miętą.

Dzień 18

Śniadanie:

  • Jajecznica ze szczypiorkiem,
  • Sałata z pomidora i ogórka kiszonego,
  • Napój z owoców dzikiej róży.

II śniadanie:

  • Jabłko,
  • 3 orzechy włoskie.

Obiad:

  • Zupa porowa,
  • Kurczak duszony,
  • Surówka z kapusty kiszonej i jabłka,
  • Sok jabłkowy.

Podwieczorek:

  • Jogurt z siemieniem lnianym i słonecznikiem,

Kolacja:

  • Czerwona pasta z ciecierzycy (przepis już niedługo na blogu),
  • 1 kawałek chleba wieloziarnistego,
  • Surówka z porów,
  • Napój z jagód.

 Dzień 19

Śniadanie:

  • Pasta z awokado,
  • 2 kromki chleba żytniego,
  • Sałata roszpunka z pomidorami,
  • Napój pomarańczowy,
  • Herbata z melisy.

II śniadanie:

  • Sałatka z grejpfruta z orzechami,

Obiad:

  • Żurek z kiełbasą, pieczarkami i jajkiem,
  • Cukinia faszerowana,
  • Napój z jagód.

Podwieczorek:

  • Truskawki,

Kolacja:

  • Zapiekany łosoś w folii,
  • Sałata lodowa z ogórkiem i pomidorami,
  • Jabłko.

Dzień 20

Śniadanie:

  • Twaróg z rzodkiewkami,
  • 2 kawałki chleba chrupkiego żytniego,
  • Kawałki papryki i ogórka,
  • Herbata ziołowa.

II śniadanie:

  • Pomarańcza,
  • 10 orzechów nerkowca.

Obiad:

  • Zupa pomidorowa,
  • Kotleciki z soczewicy czerwonej,
  • Kalafior gotowany ze szczypiorkiem.

Podwieczorek:

  • Jogurt naturalny z malinami.

Kolacja:

  • Pory zapiekane z serem,
  • Sałata roszpunka ze słonecznikiem,
  • Kiwi,
  • Herbata ziołowa.

Dzień 21

Śniadanie:

  • Kawa zbożowa,
  • 2 jajka na twardo,
  • 1 kawałek chleba żytniego,
  • Pomidory z cebulą,
  • Sok jabłkowy.

II śniadanie:

  • 2 marchewki,

Obiad:

  • Krem z warzyw,
  • Ryba na porze z brokułami,
  • Kompot z jabłek.

Podwieczorek:

  • Jogurt naturalny z orzechami,
  • Kiwi.

Kolacja:

  • Sałatka orientalna,
  • 2 kawałek chleba pełnoziarnistego z masłem czosnkowym,
  • Herbata malinowa.

Dzień 22

Śniadanie:

  • Pasta czerwona z ciecierzycy,
  • 2 kromki chleba chrupkiego żytniego,
  • Herbata ziołowa.

II śniadanie:

  • Jabłko.

Obiad:

  • Zupa warzywna,
  • Pierś z kurczaka na parze,
  • Surówka z marchwi i selera,
  • Napój z jagód.

Podwieczorek:

  • Grejpfrut.

Kolacja:

  • Pasta z awokado,
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego,
  • Sałata roszpunka z pomidorami
  • Herbata miętowa.

Dzień 23

Śniadanie:

  • 2 gotowane jajka,
  • 2 kromki pełnoziarnistego chleba,
  • Zielona sałata z pomidorem i ziarnami dyni,
  • Herbata ziołowa.

II Śniadanie:

  • Muesli z jogurtem,
  • Kiwi.

Obiad:

  • Zupa marchwiowa,
  • Pieczony indyk,
  • Szparagi gotowane na wodzie,
  • Napój z czarnych porzeczek.

Podwieczorek:

  • Truskawki,
  • 10 migdałów.

Kolacja:

  • Ryba w galarecie z warzywami,
  • 2 kromki żytniego pieczywa chrupkiego,
  • Surówka z pora,
  • Kawa zbożowa z mlekiem.

Dzień 24

Śniadanie:

  • Jajecznica ze szczypiorkiem smażona bez tłuszczu,
  • 2 kawałki chleba żytniego chrupkiego,
  • Wyciskany sok z pomarańczy,
  • Herbata ziołowa

II Śniadanie:

  • Jogurt z siemieniem lnianym i ziarnami słonecznika.

Obiad:

  • Zupa pomidorowa,
  • Surówka z białej kapusty,
  • Napój miętowy,
  • Duszony kurczak po chińsku ryżem brązowym,

Podwieczorek:

  • Ananas.

Kolacja:

  • Razowy makaron z truskawkami i jogurtem,
  • Sałatka z kabaczków,
  • Kawa zbożowa z mlekiem.

Dzień 25

Śniadanie:

  • Pasta z twarogu i rzodkiewek,
  • 2 kawałki żytniego chleba chrupkiego,
  • Zielona sałata z pomidorami i ziarnami dyni,
  • Sok jabłkowy,
  • Kawa zbożowa z mlekiem.

II Śniadanie:

  • Arbuz z truskawkami,
  • Herbata owocowa.

Obiad:

  • Zupa ogórkowa,
  • Duszona kapusta na krótko z kawałkami mięsa wołowego,
  • Napój z żurawiny.

Podwieczorek:

  • Gruszka,
  • 10 orzechów laskowych.

Kolacja:

  • 2 plastry wędliny z indyka,
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego,
  • Sałatka z pomidorów i ogórków kiszonych,
  • Herbata z melisy.

Dzień 26

Śniadanie:

  • Omlet z jajek i szpinaku,
  • 2 kawałki chrupkiego chleba żytniego,
  • Surówka z kolorowych papryk,
  • Sok grejpfrutowy,
  • Herbata miętowa.

II Śniadanie:

  • Jogurt naturalny z owocami jagodowymi.

Obiad:

  • Kapuśniak z warzywami,
  • Klopsiki z mięsa z indyka w sosie pomidorowym,
  • Kasza jaglana,
  • Zielona sałata z pomarańczą,
  • Napój z aronii.

Podwieczorek:

  • Winogrona,
  • 10 orzechów nerkowca.

Kolacja:

  • 2 jaja sadzone bez tłuszczu,
  • 2 kawałki żytniego chleba chrupkiego,
  • Sałatka pomidorów z cebulą,
  • Kawa zbożowa z mlekiem.

Dzień 27

Śniadanie:

  • Pasta rybna z warzywami,
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego,
  • Surówka z pora i selera naciowego,
  • Sok z marchwi i jabłek,
  • Herbata z kopru włoskiego.

II Śniadanie:

  • Brzoskwinia,
  • 10 orzechów ziemnych.

Obiad:

  • Zupa jarzynowa,
  • Pasztet z soczewicy na ciepło z sosem grzybowym,
  • Surówka z marchwi i czarnej rzodkwi,
  • Napój wiśniowy.

Podwieczorek:

  • Jogurt naturalny z orzechami.

Kolacja:

  • Makaron razowy spaghetti z pulpą pomidorową i ziołami,
  • Sałatka z kabaczków,
  • Napój z pokrzywy i melisy.

Dzień 28

Śniadanie:

  • Kawa zbożowa z mlekiem.
  • 2 kawałki chleba pełnoziarnistego,
  • Gotowane warzywa,
  • Sok jabłkowo-marchwiowy,
  • Pasta z zielonego groszku,

II Śniadanie:

  • Sałata lodowa z pomidorami, ogórkami i rzodkiewką.
  • Pomarańcza.

Obiad:

  • Barszcz ukraiński z fasolą,
  • Leczo jarskie,
  • Napój z agrestu.

Podwieczorek:

  • Jogurt naturalny z ziarnami słonecznika i dyni,
  • Arbuz.

Kolacja:

  • Sałata roszpunka z pomidorami, cebulą i rzodkiewką,
  • Masło orzechowe,
  • 2 kromki chleba wieloziarnistego,
  • Zielona herbata.
Close