Przepisy diety regeneracyjnej.

Owsiane ciasteczka z bakaliami.

 

DSCN5584

Składniki:

  • 50 g płatków owsianych,
  • 10 g suszonych moreli,
  • 5 g rodzynek,
  • 5 g suszonych śliwek,
  • 15 g orzechów (włoskich, laskowych, nerkowców, ziemnych),
  • 10 g migdałów,
  • 5 g słonecznika,
  • 5 łyżek wody lub 1/2 szklanki soku jabłkowego,
  • 4 łyżki miodu gryczanego,
  • 1 banan zamiennie 1 jajko.

Wykonanie:

Orzechy i bakalie bardzo drobno kroimy. Banana ucieramy widelcem na miazgę dodajemy sok lub wodę. Pozostałe składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy małe, płaskie ciasteczka lub ugniatamy wszystko na blaszce. Całość pieczemy przez 50 minut w 150°C. Po wystygnięciu wkładamy ciastka do zamrażalki na 15 min aby stwardniały i były chrupiące.
DSCN5572

Zielona pasta z awokado.

 

DSCN5915

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 jajka na twardo,
  • 1/2 pęczka pietruszki,
  • garść pokrojonego szczypiorku,
  • sól, pieprz,
  • szczypta ostrej papryki.

Wykonanie:

Wszystkie składniki, oprócz szczypiorku umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku i odstawiamy na 2 godziny do lodówki do schłodzenia.

 Kotleciki z czerwonej soczewicy.

DSCN5615

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka soczewicy czerwonej,
  • 1 cebula,
  • 1 burak,
  • 1/3 szkl. siemienia lnianego,
  • 1 szkl. mąki pszennej durum,
  • 1/2 szkl. zarodków pszennych,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • pieprz, sól, majeranek, czosnek granulowany,
  • ostra papryka w proszku,
  • odrobina szczypiorku do dekoracji.

Wykonanie:

Soczewicę ugotować do miękkości. Cebulę i buraczka kroimy na drobną kostkę. Dusimy na małym ogniu do miękkości. Dodajemy soczewicę i chwilę dusimy. Siemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę, aby napęczniało. Wszystko przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Po wyrobieniu formujemy małe kotleciki i smażymy na patelni w bardzo małej ilości oleju. Następnie przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia się oleju. Podajemy z gotowanymi warzywami i posypujemy szczypiorkiem.

Close