Wybrane potrawy do diety oczyszczającej dr Ewy Dąbrowskiej

Kwas buraczany

barszcz

Składniki na 2 l kwasu:

  • 2 kg buraków,
  • 1 kromka chleba żytniego lub razowego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 l wody.

Buraki umyć, obrać, opłukać, pokroić z cienkie talarki, ułożyć w glinianym lub polewanym garnku, zalać przegotowaną, lenią wodą, tak aby pokryła buraki, dodać chleb i obrany czosnek. Garnek obwiązać gazą, przykryć pokrywką i postawić w ciepłym miejscu. Po 3-4 dniach zebrać pianę, przecedzić, zlać do butelek, zakorkować i przechowywać w chłodnym miejscu.

Bulion z warzyw

Składniki na 1 litr bulionu:

  • 50 dag włoszczyzny,
  • 2 l wody
  • liść laurowy,
  • 3 ziarna pieprzu,
  • 1 goździk,
  • 1 cebula.

Oczyszczoną włoszczyznę opłukać, pokroić w słupki, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie, wywar odcedzić. Warzywa zużyć do innej potrawy.

Uwaga: Bulion można zamrozić jak powyżej i używać w miarę potrzeby!

Zupa z zielonego groszku

Składniki:

  • 50 dag zielonego groszku świeżego lub mrożonego.
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • zielona pietruszka.

Przygotowany groszek ugotować na bulionie warzywnym, zmiksować. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem. Posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Bigos jarski

DSCN4878

Składniki:

  • 50 dag kapusty kiszonej lub świeżej,
  • 2 cebule,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • kminek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • sól, pieprz.

Kapustę pokroić. Cebulę posiekać. Kapustę i cebulę zalać bulionem i dusić razem z liściem laurowym i kminkiem. Pod koniec duszenia dodać rozdrobnione jabłka, przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Chwile pogotować.

Papryka faszerowana

Składniki:

  • 2 papryki czerwone,
  • kawałek selera,
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • bazylia,
  • sos pomidorowy

Warzywa z dwoma ząbkami czosnku upiec w piekarniku w szklanej formie pod przykryciem. Paprykę przekroić na połówki, upiec w piekarniku do miękkości. Upieczone warzywa zetrzeć na tarce lub zblendować, cebulę posiekać. Warzywa wymieszać. Ułożyć w upieczonych połówkach papryki. Pulpę pomidorową podgrzać w rondlu, dodać wyciśnięty ząbek czosnku, posiekaną bazylię, polać paprykę faszerowaną.

 Cukinia pieczona w pomidorach

Składniki:

  • 4 cukinie
  • 2 cebule
  • czosnek
  • papryka słodka
  • bazylia,
  • sól, pieprz, chilli
  • sos pomidorowy

Pokroić w kostkę cebule i czosnek, podgotować. Wymieszać z sosem pomidorowym. Zalać pokrojoną cukinie i piec w piekarniku.

Zupa z fasolki szparagowej.

Składniki:

  • 40 dag fasolki szparagowej,
  • 1 puszka pomidorów w zalewie,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 l bulionu z warzyw,
  • pieprz, sól,
  • zielona pietruszka

Oczyszczona fasolkę pokroić  na kawałki. Pomidory rozgnieść. Fasolkę i pomidory zalać bulionem warzywnym, ugotować. Dodać zmiażdżony czosnek, sól, pieprz do smaku. posypać posiekaną zieloną pietruszką.

 Zupa z dyni

Składniki:

  • 50 dag dyni,
  • 3 cebule czerwone,
  • 1 puszka groszu konserwowego,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny,
  • zielona pietruszka.

Przygotowana dynię pokroić w kostkę. cebulę posiekać. Warzywa zalać wrzącym bulionem i ugotować, zmiksować. Doprawić do smaku. Posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Leczo jarskie

DSCN5025

Składniki:

  • 3 papryki,
  • 1 cebula,
  • 1 mała cukinia, (1 mały kabaczek)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • 1 szkl. bulionu warzywnego,
  • sól, pieprz.

Przygotowana papryką i cukinię pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Warzywa zalać bulionem warzywnym, dodać liść laurowy, ziele angielskie i ugotować. Dodać koncentrat pomidorowy, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz do smaku.

Close